Vi är Appelberg

Veteranens guide till Almedalen

20 juni, 2018 Kristin Djerf

Med 10 Almedalsveckor i bagaget vet Kristin Djerf vad som gäller på Gotland första veckan i juli: en strategi för rosémingel, transport och prisvärd PR.

Det finns de som påstår att Almedalsveckan har blivit ett monster. Efter att ha besökt Almedalsveckan nästan varje år sedan 2005, är jag benägen att hålla med. I år slåss drygt 4 000 evenemang om besökarnas uppmärksamhet från tidig morgon till sen kväll. Tiotusentals personer cirkulerar i stort sett dygnet runt i Visbys lilla stadskärna – där nästan varje ledig yta redan är upptagen av ett tält, en scen eller en person som delar ut flyers. Dessutom är det valår.

Det innebär att det garanterat finns något för alla, men också att det kan vara svårt att hitta det. För en förstagångsbesökare är det lätt att bli överväldigad och lämna Visby vid veckans slut, utpumpad av intryck men med en känsla av att man missat det mesta.

Med tio Almedalsveckor i bagaget, har jag samlat på mig några lärdomar om hur man får ut det mesta av sin vistelse. Här är mina tips:

  1. Anmäl dig till minglen. Alla är välkomna, men de flesta mingel har gästlista för att kunna servera rosévin. För några år sedan gjorde länsstyrelsen en razzia mot mingelarrangörer som tog för lätt på slutet sällskap-reglerna, och sedan dess är det betydligt svårare att ta sig in på ett mingel om man inte är föranmäld.

  2. Hann du inte anmäla något eget event? Oroa dig inte, det finns andra sätt att lyfta din fråga under veckan. En metod är att ”kapa” någon annans seminarium. Med  tusentals events på programmet finns det säkert ett seminarium där ditt budskap platsar: gå dit och ställ frågor till paneldeltagarna. Men – för att inte bryta mot god Almedalssed – håll dig till ämnet!

  3. Har din organisation ett budskap att föra ut, tryck upp det på iögonfallande t-shirts. Rör er i grupp på de folktätaste platserna och besök seminarierna som bevakas hårdast av medier och besökare. Enkelt, billigt och effektivt – ni kommer garanterat att synas av de flesta under veckan.

  4. Om du använder en reklamballong, knyt fast den hårt. De har en tendens att försvinna. 

  5. Om du besöker Almedalen i första hand för de politiska utspelen – åk hem och följ medierapporteringen i stället. På plats är risken stor att du missar dem i bruset. Det var längesedan partipolitiken var i centrum i Almedalen, och i år har statsministern till och med beslutat sig för att avstå. Han kom däremot till den nya politikerveckan i Järva…

  6. Mitt sista tips kanske kommer för sent, men får riktas till dem som inte kommit till Visby än: ta med en cykel. Om du inte har ditt boende mitt i Visby är cykeln din bästa vän under Almedalsveckan. Och du som bor innanför muren kan ta cykeln ut ur centrum för en välbehövlig paus från vimlet. Tyvärr vet många om det, så alla Visbys hyrcyklar är troligen redan slut. Ta alltså med cykeln på båten över.

   Ha en fin vecka och glad sommar!

Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.

Kristin Djerf


Kristin Djerf är projektledare som rattar kunder som KTH och SIS. Senast kommer hon från Dagens Media där hon främst bevakade digitaliseringen inom kommunikations- och mediebranschen.

Kontakta Kristin Djerf
Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.