Vad innebär content marketing i dag?

11 juni, 2017 Klara Riddermark

Content marketing stärker relationen med målgruppen, utan det primära syftet att sälja. Det handlar om att bygga varumärket – med sant, intressant och relevant innehåll. En uppgift som förändras varje dag.

Medielandskapet förändrar content marketing

Appelberg har jobbat med content marketing i över 25 år. Vid en första anblick kan det verka som vi ägnar oss åt samma saker som när vi startade. Men sanningen är att vårt arbete i dag ser väldigt annorlunda ut mot då.

Vi arbetar fortfarande långsiktigt med varumärken, i kundens egna kanaler, och vi producerar inte propaganda. Vi tror fortfarande att innehåll som är santintressant och relevant är bästa sättet att skapa effektiv kommunikation.

Men det är också det enda som varit konstant i vårt arbete sedan starten. Skälet är förstås ett föränderligt medielandskap. Digital kanaler som sociala medier, podcast, film, bloggar, appar samt moderna och plattformsanpassade webbplatser erbjuder helt nya och spännande kommunikationsmöjligheter. I dag kan vi kan rikta innehåll mot små och nischade målgrupper, och dessutom mäta effekten i realtid. Otroligt, men så klart mer komplext.

Fler möjligheter ställer högre krav

Den utbyggda kommunikationsfloran ställer helt nya krav på hur innehållet skapas, formuleras och distribueras. För Appelberg som contentbyrå innebär det bland annat att vårt arbete numera består lika mycket av strategi som innehållsskapande.

Kommunikationsmöjligheterna har som sagt blivit oändligt mycket större och det kan göra det lite knepigare att välja innehålls- och kanalstrategi. Det är lätt att stirra sig blind på kanalval och glömma bort en övergripande strategi för contentarbetet. 

Appelbergs grundkurs i content marketing

Den ökande komplexiteten är skälet till att vi på Appelberg har tagit fram en handbok för content marketing. Vi hoppas att boken ska fungera som en kompass i contentdjungeln, för dig som står inför att utveckla företagets kommunikation eller välja rätt samarbetspartner för uppgiften.

När funkar det med podcast, är Twitter rätt kanal för målgruppen eller når du bäst fram med en tryckt tidning? Frågorna i digitaliseringens tid är många och vi har gjort vårt bästa för att besvara dem åt dig. 

 

Contenthandboken: 
Appelbergs grundskola i content marketing

Ladda ner Contenthandboken idag

 

 

Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.

Klara Riddermark


Klara Riddermarks karriär är helt digital. Hon är hälften strateg, hälften kreatör och anställd på Appelberg som konceptutvecklare. Hon har erfarenhet av medlemsrekrytering för bland annat Rädda Barnen, IOGT-NTO, Plan International Sverige, Fackförbundet ST och Kommunal. Andra välkända varumärken i Klaras kundportfölj är Skoda, H&M, Scania, BillerudKorsnäs och Hemtex. Kontakta Klara om du vill ha hjälp med er närvaro i sociala medier.

Kontakta Klara Riddermark
Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.