Content marketing

3 tips för en lyckad B2B-podd

14 mars, 2017 Rasmus Lindgren

Från tämligen okänt till en folkrörelse. Podcasts har blivit allmän egendom. Alla lyssnar, många gör egna. Men hur börjar man, och är en podd något för er? Appelbergs poddguru Rasmus Lindgren ger sina bästa tips. 

Ofta tar jobbet mycket kraft. Vi multitaskar och stirrar oss trötta på skärmar. Eller blir utmattade av annat: mejl som dimper ner. Telefoner som surrar. Långa möten.

Så när jobbet tar slut kan man känna sig rätt utmattad. Jag brukar tänka att människor som går från jobbet mår ungefär likadant som gråtande femåringar innan läggdags - de är trötta och tomma.

Det är här podden kommer in i bilden. En varm berättarröst som smyger in i ditt öra. Eller en rapp konversation som piggar upp och stimulerar. När man får en historia berättad för sig känns allt plötsligt lite bättre.

För det är detta som är kärnan i podcasten. Möjligheten att berätta historier för alla dem som tar sig hem från jobbet, som kör bil, som svettas på gymmet eller hänger i köket. Det är många människor - och de vill verkligen lyssna.

Men detta ställer också krav på berättaren. Och på innehållet. All typ av reklam går bort och transparens är allt. Och både innehåll och form - det som sägs och hur det sägs - spelar roll.

 

 

Möjligheterna till variation är också väldigt stora. En podd kan vara en djupdykning i ett ämne eller i en händelse, späckad med fakta och analyser. Men en podd kan också vara ett samtal mellan två poddledare som med humor och ironi tar sig an ett ämne. Tänk P3 Dokumentär, med spänningsmusik och journalistisk kvalitet vs Lilla drevet där tre personer pratar fritt om vad de tänker på. Helt olika till form och innehåll – men båda med tusentals hängivna lyssnare.

 

 

Med en podcast kommer du lyssnaren väldigt nära. Det känslomässiga bandet mellan en person och ett företag eller varumärke kan vara väldigt starkt. Men bandet människor emellan kommer alltid att vara starkare. Därför är det viktigt att en podcast har en äkta ton, knyter an till lyssnaren och, förstås, att ämnet intresserar målgruppen.

En podcast är ofta lång till formatet. Att man någonstans under den resan tillfälligt förlorar lyssnarens uppmärksamhet är naturligt. Men poängen med en podd är inte i första hand att få lyssnaren att agera utifrån den information som ges, utan att ge denne en genuin upplevelse.

 

Så blir din podd en succé


  1. Låt de människor som är experter på det som du pratar om komma till tals - inte dennes chef. Gör du en podd om maskiner, intervjua maskinoperatören och inte någon i ledningsgruppen.

  2. Många tänker att en podd måste vara som Alex och Sigge eller som Lilla drevet, et vill säga fritt prat om lite vad som helst och utan specifika ämnen. Men en podd kan göras i samma format som vilket radioprogram som helst: som dokumentär, nyhetssändning, reportage eller som intervju.
  3.  Våga satsa. En välgjord och kreativ podd har potentialen att nå många människor.
Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.

Rasmus Lindgren


Rasmus jobbar som film- och poddproducent på Appelberg. Utbildad radioproducent och Appelbergs ljudgeni. Han har skapat framgångsrika poddar för flera av våra kunder och kan konsten att hitta storytelling i allt. Tidigare har han bland annat arbetat som inslagsproducent och reporter på Filmriding & Company.

Vad Rasmus gör när han inte jobbar? Kollar på film såklart!

Kontakta Rasmus Lindgren
Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.