Film

Våga beställa kreativa filmer

4 maj, 2017 Elin Sahlström

Kreativt som motsats till tillförlitligt? Inte alls tycker Appelbergs filmproducent Charlotte Frandell. Film kan både vara emotionell och seriös samtidigt. Här förklarar hon varför.

Jag tror att beställare av B2B-film räds över att tappa kontrollen – att kreativa filmkoncept får företaget att framstå som oseriöst. Därför har många företag anammat uttryck som liknar nyhetsinslag. Allt för att säkerställa att de förmedlar trovärdig fakta. Det tycker jag är synd. Det gör att filmens konstnärsform går förlorad. Filmen blir rationell snarare än emotionell.

Film kan vara både emotionell och tillförlitlig. Men för att beröra din målgrupp på ett djupare plan behövs berättelser. Vad vill du förmedla? Vilken slags känsla vill du att mottagaren får? På vilket sätt kan det berättas på? Få medier är bättre på berättande än film. Som beställare gäller det att bestämma sig för vilken känsla och/eller story som filmen ska förmedla – och inte information som ska pushas ut.

Mina bästa tips till beställare


 1. Tänk ett varv till
  Ge förarbetet lite mer tid om du vill att det ska slå igenom. Tänk igenom målgruppen. Vilket är ditt patos? Här är en film om Slack som skiljer sig från andra filmer som förklarar appar. Lägg särskilt märke till musik, rörelser och humoristisk tonalitet:  
 2. Välj miljö med omsorg
  Här är en film vi gjorde för Scania i vintras där vi gick in i en lastbil istället för att visa utsidan. Testa att titta utan att få ett leende på läpparna. Det är nästan omöjligt.
 3. Välj personer med omsorg
  Allt för ofta låter företag vd:n vara huvudpersonen i en film. Allt för ofta blir det ganska stelt. Jag tror att det beror på att alla helt enkelt inte är bekväma framför kameran. Just därför kan det vara bra att arbeta med influencers. De jobbar ju på daglig basis som programledare och är mer än bekväma framför kameran. Här en en film som jag varit delaktig i där vi jobbade med bloggaren Hanna Persson.

  Nöjesguiden: Heineken, Open Your City - Body Art Episode from Flip-Flop Interactive on Vimeo.

Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.

Elin Sahlström


Elin Sahlström har jobbat med film - och tv-produktioner sedan 2005. Senast kommer hon från produktionsbolaget Pointbreak där hon var vd. Kontakta Elin om du vill ha en fast hand att hålla i när ni ska göra film.

Kontakta Elin Sahlström
Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.