Nyhetsbrev

Skicka nyhetsbrev mottagaren vill ha

3 april, 2018 Johannah Lindquist

Ämnesrad, design, segmentering och innehåll är faktorer som avgör om ditt nyhetsbrev blir läst. Men allra viktigast är att du skickar mejl som mottagaren vill ha. 

Enda sättet att bygga kundlojalitet genom nyhetsbrev är att skicka information som mottagaren behöver och vill ha – inte om vad du som företag vill berätta om. Fokusera på att hjälpa i stället för att sälja! För att lyckas med detta behöver du ta reda på vilka dina kunder är och vad de behöver. Med andra ord fungerar det inte att skicka ett och samma mejl till alla. 


Empati och data är nyckeln

Det är svårare än man tror att lära känna sin målgrupp. Det kräver empati och påhittighet. Sätt upp en hypotes och testa dig sedan fram. Nyhetsbrev är som gjorda för detta. Med gamla hederliga A/B-tester kan du testa, testa igen och dra lärdomar om vad som fungerar för just din målgrupp. Mät, utvärdera och använd sedan datan till att ta fram nytt innehåll. För varje test kommer du lite närmare det din mottagare vill ha.

Så lyckas du med ditt nyhetsbrev

 1. Ämnesrad med empati
  Vilken ämnesrad du väljer för ditt nyhetsbrev är avgörande för om det kommer igenom den tuffa sållningen i kundens inkorg. Försök att sätta dig in i din mottagares vardag. Vilka bekymmer stångas hen med? Och hur kan du hjälpa till?
 2. Segmentera för människor
  Data från CRM- och utskickssystem är ovärderligt underlag för segmentering. Genom att ta reda på vilka som klickade på en viss produktlänk kan du till exempel säkerställa att du skickar mer information om den specifika produkten till rätt person. Men glöm inte bort att det är en människa och inte ett segment i andra ändan! Använd personas, kombinera data med empati och testa dig fram.
 3. Ifrågasätt ditt innehåll  
  Ska tonen vara saklig, berättande, underhållande eller kortfattad? Korta meningar och mycket bilder eller längre förklarande texter? Avancerad eller enkel design? Hur ska du få dina läsare att klicka sig vidare till din webbplats – med textlänkar, knappar, playsymboler, bilder eller något annat? Vilken tid på dygnet är bäst att skicka mejl? Vilken dag i veckan? Hur ofta? Använd din fantasi!
 4. En sak i taget
  Viktigast av allt: testa en sak i taget för att kunna se vilka specifika insatser som ger effekt! Att få koll på sin målgrupp tar tid. Men liksom att lära känna en ny människa är det värt det. Först när du gjort det vet du vad hen vill ha och kan skapa nyhetsbrev därefter.
Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.

Johannah Lindquist


Johannah Lindquist är projektledare och digital strateg. Hennes hjärta klappar lite extra för nyhetsbrev. Ett medie hon tycker är idealiskt för att sprida content samtidigt som det ger möjlighet att mäta resultatet. På Appelberg har Johannah haft flera olika roller; webbredaktör, produktionschef och projektledare. En renässansmänniska som har lika bra koll på budgetar som kod. På Appelberg jobbar hon bland annat med kunder som Hjärt-Lungfonden, Scania, Grant Thornton och Swedol. Kontakta Johannah om du vill ha en rutinerad projektledare eller om du vill veta mer om e-postmarknadsföring.

Kontakta Johannah Lindquist
Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.