Film

Redaktionell film – därför funkar det

15 december, 2015 Appelberg

Film är ett starkt medium – kanske det starkaste när det gäller att skapa ett äkta engagemang. Med redaktionell film kan du förmedla fakta, men också väcka känslor. Resultatet: En målgrupp som tar till sig ditt budskap på riktigt.

Vi är emotionella – inte rationella
Som med all kommunikation gäller för redaktionell film att den bara fungerar om den lyckas fånga målgruppen. Innehållet ska underhålla, inspirera eller informera. Bygg en berättelse som tittaren kan relatera till och tänk noga efter hur du kan få den som tittar att vilja samma sak som du.

Eftersom nätet svämmar över av film i olika former krävs en strategi och noggrann planering för att just ditt företag ska nå fram med rörlig bild. På Youtube presenteras förslag på filmer utifrån tittarens preferenser och vad hen tidigare sökt efter. I denna videoflod är det lätt att just din film drunknar och försvinner – om den inte är tillräckligt bra. Trovärdigt, intressant, underhållande och unikt; kraven på hur en historia ska berättas har ökat, liksom konkurrensen om tittarnas tid.

Samtidigt är film ett unikt medium eftersom den kan informera utan att kännas påträngande, och addera känsla till de fakta du vill få fram. Känslor väger tyngre än logik hos oss människor, och rörlig bild är överlägset bäst på att förmedla känslor.

Film har högre konverteringsgrad
Rörlig bild har en högre konverteringsgrad än andra medier och fungerar bra att återanvända i andra medier. Film kan göras i korta och långa versioner för att optimeras till olika plattformar och passa in i ditt företags innehållsstrategi. Att använda film på webbplatsen bidrar till ett mer dynamisk informationsflöde, ett rikare innehåll och ger en bättre besökarupplevelse. Richard Bunke, filmproducent på Appelberg, beskriver filmens dragningskraft:

– Det som lockar är inte bara utmaningen att finna rätt vinkel på rätt budskap, utan även hur det ska se ut och kännas. Det är också viktigt att använda rätt kanaler för sin målgrupp, och fundera på periodicitet. En framgångsrik film innebär också ett löfte: vad kommer nästa gång, och när?

Använda redaktionell film
Att använda redaktionell film kräver en del arbete för att få den konvertering du önskar. Filmen måste ha ett tydligt syfte; det gäller att bestämma vad du vill säga, hur det ska sägas, och när.

 

Exempel på content marketing i filmform

  1. Casefilmer som skapar ”stjärnor”, något som är attraktivt för PR-kunder.

  2. Reportagefilmer som visar en teknik, tjänst eller produkt med koppling till det praktiska användandet.

  3. Presentationer där case och reportage kan användas som säljmaterial mot nya kunder.

Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.

Appelberg


Appelberg är en av Sveriges största contentbyråer. Vi är inriktade på B2B-kommunikation och har flera av Sveriges starkaste varumärken på kundlistan. Kontakta oss om du vill göra bättre content marketing.

Kontakta Appelberg
Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.