Content marketing

Nå ut med din årsredovisning

20 september, 2016 Appelberg

Miljonbelopp läggs varje år på en årsredovisning som sällan eller aldrig blir läst. Appelbergs Göran Lind reder ut varför.

I ”mediepodden” berättar Olle Lidbom, medieanalytiker och kommunikationschef på Norstedts Förlagsgrupp, om sitt närmast maniska intresse för årsredovisningar. Hans förklaring är enkel: I årsredovisningen får man reda på hur det egentligen går för ett företag eller en organisation och vad de egentligen sysslar med. Här är informationen befriad från mycket av den försköning och förvanskning av verkligheten som ofta präglar annan kommunikation.Tyvärr verkar Olle Lidbom vara ganska ensam om denna insikt. Antalet läsare av en påkostad årsredovisning kan nog i de värsta exemplen räknas på ena handens fingrar. Samtidigt läggs miljonbelopp på årsredovisningen i form av intern tid hos IR-, ekonomi- och kommunikationsansvariga samt på konsultarvoden. Kontaktkostnaden per läsare kan i vissa fall uppgå till ett antal hundra tusen kronor.


Storytel valde att göra en filmad intervju med vd:n Jonas Tellander i samband med att kvartalsrapporten släpptes.


Nu skulle det inte behöva vara så. För Olle Lidboms längtan efter ”sann”, avskalad information delas säkert av många. Kanske inte nödvändigtvis på nivån att man vill grotta ner sig i balansomslutningens fotnoter. Men beskrivningarna av företagets verksamhet i framvagnen kan ha stor betydelse, inte bara för den som är intresserad av att bli ägare, utan också för den som kan tänka sig att köpa produkterna/tjänsterna, börja jobba där eller bli en samarbetspartner. Ska jag köpa bilen X och hur är det egentligen med deras hållbarhetsarbete? Det sannaste svaret finns förmodligen i årsredovisningen.

vollan.png
Volati gör sin årsredovisning i bokformat med reportage och intervjuer i framvagnen.

 

Årsredovisningens inneboende trovärdighet ger alltså innehållet en tyngd som ingen annan kommunikationsform har. Men hur gör man då för att nå ut till alla dessa sanningstörstande människor? Grovt förenklat är mitt svar:

Görans bästa tips för en bra årsredovisning


  1. Lägg minst lika mycket energi och tid på framvagnen som på bakvagnen. Se till att skapa form, bild, grafik och text som lockar till läsning och använd journalistiska metoder. Ingen läser torr, självförhärligande text illustrerad med en direktör i slips. Ett exempel är Appelbergkunden Volati som löpte linan ut och gjorde en inbunden bok av sin årsredovisning.
  2. Sprid, mät, sprid igen. Se till att innehållet i så stor utsträckning som möjligt anpassas till, och når, dina målgrupper.
Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.

Appelberg


Appelberg är en av Sveriges största contentbyråer. Vi är inriktade på B2B-kommunikation och har flera av Sveriges starkaste varumärken på kundlistan. Kontakta oss om du vill göra bättre content marketing.

Kontakta Appelberg
Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.