Film

Mer film för pengarna

19 november, 2018 Rasmus Lindgren

När vi filmar passar vi ofta på att göra flera varianter av samma story. När vi ändå är där. Det är ett mycket uppskattat sätt att få ut mer content ur en filmbudget.

Det produceras film som aldrig förr inom content marketing och alla förväntar sig rörliga bilder numera – vare sig det gäller en intern eller en extern målgrupp. Det krävs mycket arbete kring budget och att hitta datum, plats, och personer som ska vara med i filmen. Så när allt äntligen är ordnat är mitt tips att göra flera olika filmer på en gång. Ett kundcase, ett porträtt, en HR-film, en film för sociala medier – möjligheterna är oändliga. Och det som var tänkt vara en stillbildsfotografering kan bli en film med rörlig bild.

Här är några exempel på uppdrag som ynglat av sig och blivit fler filmer. När vi ändå var på plats.

Case blev film för sociala medier

När försvars- och säkerhetsföretaget Saab ville berätta om affärsområdet Support and Services blev det flera varianter av samma film, för olika plattformar. En lång för Youtube och en kort för sociala medier. Och för Scania filmade vi Sven-Erik Svempa Bergendahl, Scaniaälskare med fans i hela världen. När vi klippte om filmen till en kortvariant för Facebook fick Scania miljontals likes

En film blev sju filmer

Scania har massor av gamla foton och filmer från sina drygt 125 år som fordonsleverantör. När vi fick höra talas om en äventyrlig resa från Norge till Dubai 1976 blev vi eld och lågor. Resultatet blev en serie med filmat material från 1970-talet, kompletterad med nygjorda intervjuer med chaufförer som var med på den tiden.

Porträttfilm blev HR-film

Flera gånger per år gör vi filmer där vi porträtterar experter från företaget Trelleborg, världsledare inom specialutvecklade polymerlösningar. Vi upptäckte snart att de här personerna hade många bra saker att säga om sin arbetsplats så vi föreslog att vi skulle passa på att ställa några frågor om hur det är att arbeta på Trelleborg – och vips hade vi också ett gäng filmer som HR-avdelningen behövde.

Youtube ersätter tv

Slutligen ett tips från mig till alla er som tröttnat på repriser på SVT och TV4. Har du redan sett de senaste serierna på Netflix och HBO – kanske betade du av hela Maniac förra helgen för att du bara måste veta hur det slutar? Gör då som så många andra: kolla serier på Youtube. Där finns en hel guldgruva av content i form av serier. Däribland vår serie Legends of Long Haulage som vi på Appelberg gjorde för Scania.


Vill du veta hur rörlig bild kan lyfta just din marknadsföring? Hör av dig vår filmchef Nora Henriksson!

 

Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.

Rasmus Lindgren


Rasmus jobbar som film- och poddproducent på Appelberg. Utbildad radioproducent och Appelbergs ljudgeni. Han har skapat framgångsrika poddar för flera av våra kunder och kan konsten att hitta storytelling i allt. Tidigare har han bland annat arbetat som inslagsproducent och reporter på Filmriding & Company.

Vad Rasmus gör när han inte jobbar? Kollar på film såklart!

Kontakta Rasmus Lindgren
Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.