Film

Så lyckas du med video i din marknadsföring

7 september, 2017 Elin Sahlström

Video är en oslagbar känsloknapp i content marketing. Slagkraftig eller osynlig – här är fem käpphästar som avgör resultatet.

Det spelar ingen roll vilken typ av företag du driver, din målgrupp förväntar sig video. Digitaliseringen har gjort distributionen enklare, billigare och tillgänglig för alla. Samtidigt tätnar mediebruset och det krävs mer för att engagera. Med fem käpphästar bäddar du för framgång.

5 kritiska faktorer för lyckad video


 1. Definiera ett mål
  Helt grundläggande för att lyckas med videoproduktionen är ett definierat mål. Vad vill du med filmen? Saknas det ett relevant mål, är det bättre att lägga pengarna på något annat.
 2. Datastyr innehållet
  Innan du skissar upp en storyboard, grotta ner dig i data för att säkerställa att du skapar innehåll som är relevant för målgruppen. Lyckad content marketing börjar med en målgruppsanalys.
 3. Gör budskapet tydligt
  En förvirrande video irriterar mer än inspirerar och är en garanti för låga tittarsiffror. Dagligen ser vi exempel på dyra insatser som lämnar tittarna med frågetecken. Gör budskapet tydligt, med strategisk guidning genom köpresan. 
 4. Engagera målgruppen
  Video är ett känslomedium och ingen gillar när budskapet känns som en post it-lapp upptryckt i pannan. Kommunicera med finess – utan att ge avkall på ett tydligt budskap. Utan att engagera kommer du inte lyckas informera.
 5. Glöm inte distributionen
  Det är lätt att förblindas av den egna videons storhet och tro att målgruppen ska hitta till den på egen hand. Det kommer den inte. Låt inte bra content gå förlorad – maximera räckvidden med en detaljerad lanseringsplan.

Case: Video om hållbarhet gav BillerudKorsnäs ny målgrupp

Innovations- och hållbarhetsdrivna företaget BillerudKorsnäs skapar en pappersflaska för att minska plastförpackningars stora miljöpåverkan. En stark berättelse, som berättades bäst med video.

 

Varje år produceras 78 miljoner ton plastförpackningar. Av dessa återvinns endast 2 procent och 32 procent läcker ut i haven. Siffrorna oroade BillerudKorsnäs som beslutat sig för att göra skillnad, med en biologiskt nedbrytbar pappersflaska för kolsyrade drycker.

Produkten var under utveckling och videons uppgift blev att beskriva en idé och bevisa företagets hållbarhetsengagemang. BillerudKorsnäs ville kommunicera budskapet till en målgrupp engagerad i miljö, hållbarhet och innovativ design via Facebook – en kanal de inte använt tidigare.

Under kampanjens 12 veckor nåddes 439 859 personer. Av dessa engagerade sig 32 procent (143 016 personer) på något sätt i innehållet genom att gilla, dela eller kommentera. Kombinationen video och Facebook gav BillerudKorsnäs en ny, intresserad och engagerad målgrupp.

Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.

Elin Sahlström


Elin Sahlström har jobbat med film - och tv-produktioner sedan 2005. Senast kommer hon från produktionsbolaget Pointbreak där hon var vd. Kontakta Elin om du vill ha en fast hand att hålla i när ni ska göra film.

Kontakta Elin Sahlström
Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.