SEO

Konsten att konkurrera ut konkurrenterna med SEO

14 juni, 2018 Moa Thorsell

Varför ska du som företagare satsa på SEO och vilka konkurrensfördelar finns att vinna? Beaconomist vände sig till vår digitala strateg Moa Thorsell för svar.

SEO (sökmotoroptimering) har blivit en viktig del i att vara konkurrenskraftig i dagens digitala klimat, anser Appelbergs digitala strateg, Moa Thorsell.


– Det räcker med att gå till dig själv – hur gör du för att hitta det du söker på nätet? Bara i Sverige googlar vi 55 miljoner gånger per dag och företag som inte syns i det organiska sökresultatet förlorar en redan intresserad målgrupp till sina sökmotoroptimerade konkurrenter.

Genom SEO görs företag och organisationer synliga i sökmotorerna och därmed finns konkurrensfördelar att vinna.

– Då når du en målgrupp som redan letar efter vad du erbjuder. En hög placering i ett organiskt sökresultat är ett tecken på relevans och är beskrivningen tillräckligt engagerande är sannolikheten för att någon ska klicka på just ditt innehåll hög. Lever innehållet sedan upp till förväntningarna så har ditt företag en potentiell ny kund, utan att ha spenderat en krona på marknadsföring.

För att analysera vad konkurrenterna gör inom SEO och sedan veta vad som krävs för att konkurrera krävs omvärldsbevakning, googling och sökordsplaneringsverktyg för att hålla sig uppdaterad om vilka sökord och SEO-insatser som är relevanta – både ur sökmotors och målgruppens perspektiv.

– Det handlar inte enbart om att utföra SEO på bästa sätt utan också om att producera ett kvalitativt innehåll som svarar upp mot söket. Syftet med SEO ska alltid vara att hjälpa målgruppen att hitta relevant innehåll. Stirrar du dig blind på antalet klick har du misslyckats med din strategi. Vad som händer efter klicket är det verkliga måttet på din SEO-framgång.

För att komma igång måste hemsidan först vara tekniskt sökmotoroptimerad.

– Det kan krävas en utvecklarinsats för att säkerställa att det inte finns hinder gällande till exempel informationsstruktur, länkbygge och snabbhet, säger Moa Thorsell och lägger till:

– Sedan ska det finnas en SEO-plan och en sökordslista.

Hur konkurrerar du ut konkurrenterna med SEO?
– Många företag har ännu inte insett vilken konkurrensfördel SEO kan ge och därför är det viktigt bara att komma igång att prioritera sökmotoroptimering. Vill man sedan göra det bättre än konkurrenten ska man tänka på att inte hoppa över någon del i arbetet. Sökordsanalys, optimering och uppföljning är lika viktigt och det företag som gör treenigheten till en naturlig del av innehållsproduktionen kommer att vinna rankingen.

Vad är viktigt att tänka på?
– Att SEO är ett långsiktigt arbete som ger resultat över tid men samtidigt ett dynamiskt hantverk som inte får bli statiskt. Människans sökbeteende förändras liksom sökmotorernas spelregler. Därför är det viktigt att varje företag har någon som tar ett övergripande ansvar för att SEO utvärderas och utvecklas för att göra skillnad på riktigt. Annars är risken att insatserna blir fruktlösa och då blir SEO meningslöst.

Moa Thorsell förklarar att det vanligaste misstaget företag och organisationer gör är att inte prioritera SEO och istället förlitar sig till att det räcker med ett starkt varumärke för att kunderna ska hitta rätt.

– Då går man miste om hela den googlande målgruppen. Annars är det vanligt att missa för- och efterarbetet som säkerställer en relevant sökmotoroptimering. Att glömma bort mottagaren är inte heller ovanligt – att använda sökord som är irrelevanta för målgruppen eller innehållsmässigt inte leverera det man utlovat.

Moa Thorsell råder alla företag och organisationer som börjar jobba med SEO att använda sig av några specifika verktyg:

– De bör börja bekanta sig med Googles egna Keyword Planner för sökordsplanering och Search Console för uppföljning. För webbredaktören kan ett stöd i cmset underlätta den dagliga optimeringen, till exempel Yoast som är en plugin i WordPress.

Intervjun publicerades på Beaconomist.


LÄS MER OM SEO:
–> Checklista för SEO: Kom igång med fem enkla steg
–> SEO avgör om ditt innehåll når sin målgrupp
–> Case: SEO fick läsarna att välja Tele2
–> Så hör content marketing och SEO ihop

 

Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.

Moa Thorsell


Moa Thorsell har en gedigen bakgrund inom journalistik och kommunikation med erfarenhet av tidning, magasin, webb, tv och radio. Under några år frilansade hon för svenska medier från Amsterdam och Paris och talar flytande franska. Moa Thorsell är en stark skribent som drivs av nyfikenhet och sökandet efter berättelser.

Kontakta Moa Thorsell
Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.