Instagram

Instagram Stories plankar Snapchat

3 augusti, 2016 Klara Riddermark

Nu lanserar Instagram Stories. En ny funktion som är misstänkt lik Snapchat. Bilderna existerar i 24 timmar och går att piffa till med filter och emojis. 

När Instagram var nytt fanns det en föreställning om att företag skulle vara mer personliga där än i andra kanaler. Det ledde till att många utan fotokunskap började använda företagskonton som om de vore privata.

Tyvärr har ”mer personligt” ofta varit synonymt med en massa bilder i dåligt ljus på människor som befinner sig på en mässa, i ett konferensrum eller på barn som har studiedag på kontoret. (Obs! Jag har ingenting emot barn på kontoret, älskar gulliga barn, snälla barn framför iPad och glada barn som experimenterar med kaffemaskinen.) Men Instagram är ett bildforum som bygger på genomtänkt bildkommunikation. Och även om ett gulligt barn eller en peppig stämning på en mässa kan kännas härligt i stunden, blir det svårt att försvara i längden.

instastories.png

Däremot kan gulliga kontorsbarn och mäss-pepp i lysrörsljus passa på Snapchat eller Instagram Stories. Varför? Jo, bilderna försvinner och möjligheten att publicera välproducerade filmer och bilder finns inte då verktygen inte syftar till att publicera från kamerarullen. Oredigerat, vågat, ärligt och superaktuellt. Och gärna en del av strategin.

Spännande är också att företag inte har någon äganderätt på funktioner i sociala medier. Instagram Stories är en rätt rak rip-off på Snapchat Stories. Samma funktioner och samma syfte. Den enda skillnaden är att det på Instagram inte går att förvränga ansiktet till en tomat, macka, geting eller faceswap.

Betyder Instagram Stories att det som företag inte är lönt att satsa på Snapchat? Jag tror inte det. Snapchat har i viss mån kommit längre när det gäller content marketing än Instagram. I dagsläget är det få företag som annonserar på Snapchat. Många betalar för ambassadörer men innehållet visas inte såvida användaren inte själv vill. Till skillnad från Instagram där sponsrade poster visas i flödet vare sig du vill eller inte. Antingen blir företagen så pass bra på demografi att annonserna alltid är relevanta, eller så kommer användarna flytta till en kanal där det sponsrade innehållet visas för den som själv klickar på det, Snapchat. Jag tror även att det finns en framtid för redaktionell kommunikation på Snapchat Discover och skulle inte bli förvånad om någon av de andra sociala mediejättarna lanserar en tjänst där det blir enklare för företag att synas i ett liknande flöde.

Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.

Klara Riddermark


Klara Riddermarks karriär är helt digital. Hon är hälften strateg, hälften kreatör och anställd på Appelberg som konceptutvecklare.

Kontakta Klara Riddermark
Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.