Content marketing, Effekt

Hur transparent bör du vara i din kommunikation?

5 april, 2016 Petra Lodén

Företag som valt att kommunicera sin jämställdhetspolicy eller hur står klimatpåverkan de har upplevs som transparenta. Men är det rätt för alla? Borde alla företag göra samma sak?  

Både ja och nej. Ett öppet företag kan vinna konsumenternas förtroende och upplevas som ärligare än konkurrenterna. Men inköpspriser, marginaler och påslag bör nog de flesta bolag hålla för sig själva. Däremot – att redovisa spårbarhet av råvaror och att öppet besvara feedback från kunder är rätt för de allra flesta.

 

Case: Så jobbar detaljhandeln Everlane med transparens

Med mottot "Radical Transparency. Know your factories. Know your costs. Always ask why" är klädtillverkaren Everlane en förebild för smart transparens. Men vad är det de egentligen gör?

 1. Ärlig prissättning 

  Den som klickar hem en t-shirt från deras webbshop får veta allt om fabriken där kläderna tillverkats, in i minsta detalj. De redovisar kostnader för material, arbetskraft, transporter och hur mycket vinst företaget gör på varje plagg.
   

  The-Modern-Snap-Backpack-a.jpg
 2. De pratar om sitt why

  Everlanes e-handel handlar inte bara om affärer - den handlar om hur de gör affärer; vilka fabriker de äger och vem som i sin tur äger fabrikerna. Men framförallt pratar de om varför de finns: "We constantly challenge the status quo. Nothing is worse than complacency, and as a brand our culture is to dissect every single decision we make at every level of the company."

 3. Affärsidén bygger på efterfrågan

  Att vara transparent i sin affärsmodell är modernt, och konsumenternas efterfrågan på transparens ökar. Om du inte kommunicerar din transparens finns det andra företag som gör det, och du utsätter dig för risken att kunderna väljer dem istället

För att engagera er målgrupp krävs att ni är ärliga och att ert engagemang känns äkta. Fråga er själva en extra gång: varför finns vi? Varför berättar vi detta? Var också noga med att involvera hela organisationen och se till att ha företagsledningen med på noterna. Alla har en berättelse att dela med sig av och en anledning till varför de finns – även den som säljer en vanlig vit t-shirt.

Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.

Petra Lodén


Petra Lodén
 är projektledaren som är en ingenjör-wannabe. Hon går igång på industri, maskiner och it. Hon har tre examina i sitt cv: civilekonom med inriktning marknadsföring, journalisthögskolan och gymnasielärare. Största delen av sitt liv har hon ägnat sig åt content marketing, där hon projektlett uppdrag för framför allt stora industrikunder med flera språkeditioner, senaste tio åren på Appelberg. Kontakta Petra om du söker en rutinerad projektledare och konsult inom content marketing.

Kontakta Petra Lodén
Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.