Hånad GIF-bild allt populärare i sociala flöden

12 mars, 2014 Tom Barette

Animerade GIF-bilder har länge varit hånade och bespottade i webbvärlden. Men på senare tid har de fått en ironisk charm över sig – vilket inte minst märks på Facebook.

GIF (Graphics Interchange Format) är en standard för komprimering av bilder som gör det möjligt att skapa enkla animationer. Många minns säkert de taffliga bilderna av hoppande Under Construction-skyltar och dansande bananer i internets barndom. Hellre än bra, var devisen. Den som byggde sin egen hemsida ville gärna visa vad som gick att göra, oavsett om det var snyggt eller inte.

Men nu har pendeln slagit tillbaka och GIF-bilden har fått ett uppsving. Ett exempel är att Facebook sedan i juni i år tillåter användarna att lägga ut animerade GIF-bilderna i sina feeder.

Johan Nohr, AD på Appelberg, följer utvecklingen med intresse. Han tycker att en stor fördel med en GIF-bild är att den snabbt väcker känslor och engagemang hos den som ser den – och ofta på ett humoristiskt sätt.


Enklare att göra egna GIF-bilder

En orsak till den ökade användningen är att det blivit allt lättare att göra sina egna GIF-bilder.

– GIF:en fick sin stora revival tack vare Tumblr, samt på grund av hur enkelt det blivit att göra animationer av sina favoritprogram eller Youtube-klipp. Och formatet inspirerar andra sajter och tjänster; både Vine och Instagrams filmfunktion är sprungna ur GIF:ens återkomst. En sorts Twitter i visuell form, säger Johan Nohr.

GIF-bilden begränsas dock av sitt färgspektrum, som endast innehåller 256 färger. Till skillnad från till exempel en JPEG-bild som kan innehålla flera miljoner av färgnyanser. Men i takt med att webbläsarna blir allt kraftfullare och bandbredden ökar kan vi vänta oss tyngre GIF-bilder i framtiden.

– GIF-bilderna har blivit ett slags Emoji 2.0. De kan förmedla känslor och reaktioner på ett sätt som smileys och tummen upp inte kan. Vi kommer att se fler animationer i sociala flöden framöver, säger Johan Nohr.


Vill du bli inspirerad?

Här är Johan Nohrs tre favoriter just nu:

1. ”Reddit har såklart en sektion dedikerad till GIF:ar av hög kvalitet. Det här är ett av många bidrag.”
hqU0nTC - Imgur.gif

2. ”Reaktion på när någon spelar upp en video och lämnar muspekaren kvar mitt på skärmen.”

zmj5USy.gif

3. ”En så kallad cinemagraph, GIF:ar där delar av bilden animerats för att skapa en tidlös känsla.”
the-owl.gif

Läs mer om GIF-bilder

Bild: Tony Pinkevich

Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.

Tom Barette


Tom Barette är designchef och senior art director på Appelberg. Han är utbildad i London och vid Hyper Island. Han har jobbat med kunder som Scania, ABB, KPMG och Microsoft. I London har Tom bland annat arbetat på tidskrifterna The Lawyer, The Guardian och Financial Times. Kontakta Tom om du vill veta mer om vårt erbjudande inom formgivning.

Kontakta Tom Barette
Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.