Sociala medier

Instagram: Ett paradis för den bildberoende

20 oktober, 2016 Tom Barette

En viktig del av mitt varande är en stor konsumtion av bild. Jag jobbar som Art Director på Appelberg och ägnar stor del av mitt liv åt att bildligt uttryckt sluka bild.

Bilden blir ett näringsspäckat mellanmål för mitt sinne, min hjärna behöver den lika mycket som kolhydrater.

Om man tänker sig att bild, framför allt fotografisk för min del, är en person, så är den min allra bästa vän. Att åka på en resa eller ens gå en liten skogspromenad utan kamera, skulle för mig vara totalt poänglöst. Utan mening. Med kameran har jag alltid ett givande sällskap. Och redigeringen av bilderna, efteråt, är som ett existentiellt samtal på småtimmarna med den bästa av vänner.

 

 

#årstaviken #gräsand #drake

Ett inlägg delat av MAGDALENA TAUBERT (@magdalenakey)

 

Det här betyder inte att jag är frånvarande och inåtvänd, snarare tvärtom, anser jag. Jag är nästan mer deltagande – fast på ett annat sätt. Observerar. Men en skillnad är att jag, på ren instinkt, måste fånga livet på bild. Jag ser vinklar, former och synkronicitet i det mesta. Vill fånga det jag ser och dela med mig. Visa för den som kanske inte lyfter, eller sänker, blicken och ser det jag ser: till exempel hur måsen breder ut sina vingar just, exakt, i den tydliga triangeln som bildas under broöppningen eller hur flickans armar när hon står på bryggan, innan hon dyker ned i vattnet, bildar formen av ett hjärta över hennes huvud …

 

 

Mitt ”bildbruk” är för mig en nödvändighet. Och att leva i vår tid – ja, det är ju ett paradis för den bildberoende. Man behöver inte avgiftas, avvänjas eller anpassas till något annat leverne. Det är bara att ta del av och njuta det aldrig sinande bildflödet.

 

 

Jag följer en mängd olika typer av bildkonstnärer på till exempel Instagram. En kille, Lee Jeffries, fotar nästan enbart utslagna människor. Starka, nära porträtt, ofta i svartvitt. De är blottade, men samtidigt porträtterade med en sån fin kärleksfull respekt. Det finns också en stor humor, i kombination med ett stort allvar, i hans bilder. En annan favorit är Wouter Boer, en naturfotograf med en otrolig känsla för ljus och pompösa scenerier. Han överraskar alltid.

 

 

We met Rudolf today..

Ett inlägg delat av Wouter Boer (@wouter.boer)

Och för att slutligen även hylla någon av våra svenska fotografer nämner jag min ständige favorit Thron Ullberg. Han är fantastiskt bra på att få den som ska porträtteras att göra lite… oväntade saker.

 

Han är enormt ambitiös, har alltid bra idéer och gör ett otroligt fint hantverk. Hans bilder är som en sagovärld. De eggar fantasin och appellerar till alla sinnen.

Som en liten extrakrydda på mellanmålet.

 

/Magdalena 

Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.

Tom Barette


Tom Barette är designchef och senior art director på Appelberg. Han är utbildad i London och vid Hyper Island. Han har jobbat med kunder som Scania, ABB, KPMG och Microsoft. I London har Tom bland annat arbetat på tidskrifterna The Lawyer, The Guardian och Financial Times. Kontakta Tom om du vill veta mer om vårt erbjudande inom formgivning.

Kontakta Tom Barette
Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.