Datadrivet innehåll är old news inom content marketing

4 oktober, 2017 Moa Thorsell

Datan är så avgörande för digital framgång att vi kan sluta prata om datadrivet innehåll. Analysen måste vara en naturlig del av innehållsproduktionen.

Vill du nå ut på nätet vill jag påstå att datan är lika viktig som kvaliteten på ditt content. Datadrivet innehåll är redan old news. Vill du skapa långsiktiga kundrelationer behöver du fläta samman innehåll och siffror.

Datadrivet tas för givet
Analysverktyg som världsdominerande Google Analytics har gjort det betydligt enklare att lyckas med content, men samtidigt mer komplext. Vi behöver inte längre gissa oss till vad som fungerar och riskera kommunikationsbudgeten. Data gör oss mer pricksäkra och kostnadseffektiva. Samtidigt har nätinvånarna blivit mer krävande. De vill inte längre bli hittade utan själva söka sig till budskap – som representerar deras livsstil. Digital kommunikation har blivit ett relationsbygge på kundens villkor, med data som motor.

Analys på nya villkor – så gör du 


 1. Tänk polkagriskäpp
  Den relationsbyggande kommunikationen är helt beroende av data. Vi behöver lära känna vår målgrupp och inte bara veta vilket budskap de vill ha utan även när, i vilken kanal och i vilken form. För att lyckas krävs en ny syn på analys – från tidsbunden och statisk till löpande och flexibel. En innehållsproduktion som är tätt sammanflätad med analys. Tänk på en polkagriskäpp, hur det smarriga röda (innehåll) och vita (analys) snurras runt varandra till en perfekt krok (relevant budskap).    
 2. Slopa rapporten
  Är du sifferkänslig ska du inte känna dig avskräckt. Genom att väva in analysen i innehållsproduktionen blir du till och med mer kreativ. Du slopar helt enkelt den traditionella vecko- eller månadsrapporten och låter innehåll och siffror arbeta sida vid sida i konstruktiva A- och B-tester. Bäst av allt – med uppdateringar och skruvande kan du fortsätta att utveckla innehållet i all oändlighet. 
 3. Undvik standardmått
  Flexibilitet är lika avgörande för innehållet som för målen. Räckvidd är sedan länge ett förlegat standardmått för framgång – hellre nå några få men rätt personer än massor av besökare med hög avvisningsfrekvens. Ibland är kanske tiden på sidan, klickandet på en viss länk eller något helt annat ett relevantare mått. Fråga dig alltid – hur vill jag att just det här innehållet ska göra skillnad för mitt företag?
 4. Investera kompetens och tid
  Vill du vara med i konkurrensen om uppmärksamheten på nätet är det ett måste att växla upp analysarbetet, och för det krävs kompetens och tid. Du måste värdera analysen lika högt som redaktörskapet och låta den få ta tid. Först då är du redo att bygga djupa och långsiktiga kundrelationer.
Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.

Moa Thorsell


Moa Thorsell har en gedigen bakgrund inom journalistik och kommunikation med erfarenhet av tidning, magasin, webb, tv och radio. Under några år frilansade hon för svenska medier från Amsterdam och Paris och talar flytande franska. Moa Thorsell är en stark skribent som drivs av nyfikenhet och sökandet efter berättelser.

Kontakta Moa Thorsell
Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.