Content marketing, Datadriven kommunikation

Därför ska du jobba datadrivet med content marketing

15 oktober, 2015 Joanna Rydbeck

Content marketing är hett och i princip alla marknadsförare jobbar med innehåll för att hålla intresset kring sitt företag och sina produkter uppe – vilket så klart ska leda fler fram till köp. Vi googlar mer än någonsin och klickar på det vi tycker ser intressant ut – gärna det som hamnar högst upp bland sökresultaten.

Men samtidigt skapas massor av innehåll som aldrig blir läst. Därför ska du inte chansa utan jobba med datadrivet innehåll. I korthet går det att beskriva i följande steg:

Så jobbar du datadrivet

 1. Analysera först
  Använd analysverktygen och se vad din målgrupp söker på och är intresserade av. När du har analyserat alla ledtrådar och lagt pusslet får kunderna personligt anpassad och relevant information. Ju mer du vet om kunden, desto optimalare blir upplevelsen för mottagaren.

 2. Jobba på dina rubriker
  8 av 10 läser bara rubriken och scrollar vidare – därför är det så viktigt att fånga in läsarna här. Det handlar om att skriva intresseväckande rubriker med koppling till innehållet. På så vis skapar du trovärdighet hos dina läsare och om du lyckas vässa både rubrik och innehåll så är chansen också större att det delas med andra.

 3. Lär känna din målgrupp – rikta innehållet
  När du hittar din målgrupps drivkrafter, hittar du också de myggbett du ska klia på. Är målgruppen barnfamiljer på jakt efter semesterort bör innehållet sannolikt fokuseras på service och aktiviteter så att barnen får underhållning och föräldrarna möjlighet till avkoppling

 4. Mät och justera
  Våga testa olika typer av innehåll och rubriker. Var också noga med att mäta vad som gick hem, blev läst och varför. Den här typen av data ger dig viktig kunskap för ditt nästa inlägg eller artikel på webben.

Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.

Joanna Rydbeck


Joanna har jobbat med content marketing i tio år. Sedan 2015 som VD på Appelberg Joanna sitter även i ledningen för Mediaplanet, där hon ges möjligheten att också följa branschutvecklingen globalt.

Kontakta Joanna Rydbeck
Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.