Content marketing

Att lyckas med content marketing 2017

8 januari, 2017 Måns Nilsson

Content marketing är i ständig förändring. Vad som fungerade 2016 har antingen optimerats till fulländning eller förkastats. Utan kompass går man lätt vilse.

Content marketing har alltid handlat om att erbjuda publiken en upplevelse i kanaler som avsändaren äger. Ett ställe där ett företag eller organisation har fullständig kontroll över vad som publiceras, hur det visas och som optimeras för att nå upp till de mål som är satta för marknadsföringen. Gott så.

Men precis som världen är i ständig förändring vilar också förutsättningarna och möjligheterna med content marketing på föränderlig mark. Den typ av innehåll som fungerade 2016 har antingen optimerats till fulländning, eller förkastats med hänvisning till att publiken skiftat sitt beteende. Med det i bakhuvudet, vad är det egentligen som gäller just nu? Vi tror såhär:

 1. Rörlig bild
  Alla älskar video, och behovet av mer och bättre rörligt material växer ständigt. Våra sociala flöden fylls med videoklipp och plattformarna optimerar ständigt tittarupplevelsen. Google placerar video högt i rankinglistorna och en allt större procentsats (vi har hört siffror så höga som 74 procent) av den totala webbtrafiken utgörs av rörlig bild.

 2. Svaren finns i datan
  Tiden då vi kunde jobba mot breda målgrupper är passerad. För att inte tappa publiken måste siktet skärpas och innehållet skräddarsys, annars riskerar det gå förlorat i bruset. Därför måste vi följa publiken via data, och låta analysen tala om för oss var en specifik målgrupp befinner sig just nu, vad de vill ha just nu och vilken influencer de föredrar just nu. Då vet vi att vi levererar rätt innehåll till rätt person vid rätt tidpunkt.


 3. Nyhetsbrevet i topp
  Ett snyggt formgivet, välformulerat och smart målgruppssegmenterat nyhetsbrev är fortfarande den överlägset bästa metoden för att nå publiken. Om samma brev dessutom innehåller en bra mix av superrelevant innehåll i varierande format (text, video, infograf, pod) är sannolikheten väldigt hög att mottagaren uppskattar brevet. Nyhetsbreven upplever just nu en renässans och de kommer bara bli bättre, snyggare och mer relevanta.

 4. Komplettera långt med kort
  Content marketing ska vara långsiktig och förtjäna publikens intresse över tid. Men den strategin kan även kompletteras med tidsavgränsade och fokuserade kommunikationsinsatser. Med ett tydligt innehåll som bas och en spridningskampanj som räcker allt från några dagar till flera månader kan content marketing väcka engagemang hos nya målgrupper i nya kanaler, utan att riskera värdet av en långsiktig innehållsstrategi.

 5. Long-read
  Tänk dig ett reportage med lång flödande text, stora vackra bilder och en gripande berättelse i botten. Stanna i tanken en stund. Lägg till videoklipp som fördjupar berättelsen, interaktiv grafik som förklarar komplicerade skeenden och möjligheten att lyssna till hela den intervju textens citat hämtats från. Visst är tanken eggande? 

   

  Daft gif Originsl.gif

  Longread deluxe om Daft Punk på musiktidningen Pitchfork.

  Formatet finns redan och kallas digital longread, eller long form content. Det har funnits ett tag, men 2017 får såväl publik som leverantörer upp ögonen för det djuplodande berättandet igen.

Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.

Måns Nilsson


Måns Nilsson är journalist, norrlänning, slagskämpe och digital spanare. Med en guldspade i bagaget kom han till Appelberg 2015 och har sedan dess hjälpt några av Sveriges tyngsta industriföretag med pr-arbete i både traditionella och digitala kanaler. Måns Nilsson är digital affärsutvecklare på Appelberg och lever sitt liv till 83 procent digitalt.

Kontakta Måns Nilsson
Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.