Adaptive content – en miniguide

15 januari, 2015 Klara Riddermark

Contentvärlden älskar nya begrepp och termer. I år tror vi att adaptive content kan bli en riktig snackis. Men vad innebär det egentligen? Vi har gjort en miniguide för att reda ut begreppen.

Adaptive content är en innehållsstrategi som är utformad för att stödja personliga interaktioner i olika kanaler.  Kortfattat kan man säga att det handlar om att skapa riktat innehåll för olika målgrupper och plattformar på ett effektivt sätt.  Men hur, tänker du?

Så funkar adaptive content

 1. Utförligt grundarbete

  Om du gör ett noggrant grundarbete behöver det inte vara så komplicerat. Tanken med adaptive content är nämligen att du ska ”create once, publish everywhere”. Innehållet som du skapar ska kunna publiceras och konsumeras över hela webben.  Men det kräver att du lägger lite extra tid på förarbetet innan du publicerar ditt material.

 2. Den bästa upplevelsen

  Börja med att strukturera ditt innehåll på ett tydligt sätt. Tänk på att materialet ska kunna användas på olika enheter, i olika sammanhang och vid olika tidpunkter. Detta betyder inte att du ska skriva olika texter för olika enheter. Tanken är att du ska leverera den bästa upplevelsen till alla dina användare oavsett vilken plattform de väljer att konsumera innehållet på.

 3. Meningsfull metadata

  Genom att fylla i metadata för ditt innehåll har du kommit en bra bit på väg. Metadata är den information som hjälper sökmotorer att kategorisera och strukturera innehåll. Om du använder dig av metadata på rätt sätt ökar chanserna för att ditt material ska presenteras på bästa sätt utifrån din konsuments situation – oberoende av vilken enhet denne använder sig av.

  Men för att du ska kunna arbeta med metadata på ett bra sätt, krävs det att du har ett system som tillåter detta. Du behöver ett CMS, content management system, där du kan fylla i alla viktiga komponenter.

 4. Vi kan inte styra våra konsumenter

  En god anledning att anpassa adaptive content är att vi inte längre kan styra från vilken enhet våra konsumenter ska ta del av vårt innehåll. Vi måste helt enkelt se till att innehållet anpassar sig efter konsumentens situation. Vårt skapade innehåll ska alltså se bra ut oavsett vilken enhet som används för att konsumera det.

Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.

Klara Riddermark


Klara Riddermarks karriär är helt digital. Hon är hälften strateg, hälften kreatör och anställd på Appelberg som konceptutvecklare.

Kontakta Klara Riddermark
Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.