Projektledning

5 verktyg som underlättar din projektledning

7 december, 2017 Per-Ola Knutas

Trello, Basecamp, TeamPassword, Slack och Spredfast är våra favoritverktyg som gör underverk för din projektledning. Men hur? Vi har gjort en snabbguide
 1. Trello ger full koll på projektflödet
  Vill du ha koll på projektflöden och få en tydlig bild av läget i enskilda projekt är Trello en favorit. Verktyget fungerar som en anslagstavla där du skapar ”listor” (projekt) med olika ”kort” (uppgifter) som du definierar med tidsramar, resurser, dokument (max 10 Mb i gratisversionen) och status. Verktyget är dessutom molnbaserat med en utmärkt app vilket gör det enkelt att samarbeta i realtid. 

  Vad kostar Trello?
  Basversionen är gratis och täcker projektledarens flesta behov. För cirka 85 kronor i månaden får du ”Business class” – med utökad funktionalitet, dokumentkapacitet och säkerhet. För större arbetsplatser med många projektgrupper finns abonnemanget "Företag", för knappt 180 kronor i månaden. 

   +  Bra överblick för snabbrörliga projekt
   +  Utmärkt app med bra funktionalitet
   –  Saknar bra filbibliotek 

 2. Basecamp – när du behöver dela dokument
  Behöver du dela tunga filer passar Basecamp bättre. Lägg upp tidplaner, få mailaviseringar när någon i projektgruppen laddat upp ett dokument och kommunicera via chatt. Basecamp är bra på småskaligt samarbete, till exempel en filmproduktion eller ett tryckt magasin, men fungerar sämre som planeringsverktyg för en hel kommunikationsavdelning. 

  Vad kostar Basecamp?
  Gratis för lärare och studenter samt 10 procents rabatt för organisationer som sysslar med välgörenhet eller drivs ideellt. Företag betalar cirka 835 konor per månad, oavsett antal användare.

   +  Lättillgänglig och användarvänlig app
   +  Obegränsat antal användare
   –  Svåröverskådlig för projekt med snabba flöden

 3. TeamPassword håller koll på dina lösenord

  Vi blir allt bättre på att undvika lätthackade lösenord som Qwerty14 och Niclas!2008. I stället använder vi autogenererade lösenord som är omöjliga att gissa – men även att komma ihåg. Tumma inte på säkerheten genom att maila lösenorden, låt i stället TeamPassword komma ihåg dem åt dig. Appen samlar alla dina lösenord och som projektledare kan du sedan enkelt administrera vem som har tillgång till vilket lösenord. Se bara till att inte tappa bort lösenordet till alla lösenord...  

  Vad kostar TeamPassword?
  Priset varierar beroende på antalet användare. Lägsta prisnivån ligger på knappt 130 kronor per månad för fem användare, och högsta på cirka 840 kronor för upp till 50 användare. 

   +  Mycket säkrare än att mejla lösenord
   +  Administrera vem som har tillgång
     Begränsat antal användare
 4. Slack minskar mängden möten och e-post
  Vem är inte trött på ineffektiva möten och långa e-posttrådar? Chattappen Slack är bästa sättet att skapa workflow i ditt projekt. I Slack skapar du kanaler för dina projekt med effektiv och samlad kommunikation som ger dig som projektledare full koll på vad som händer. Det går självklart även att chatta en och en när det behövs. 

   +  Skapar workflow 
   +  Interagerar med andra appar 

   –  Omställning för den som är van att kommunicera via e-post 


  Vad kostar Slack? 
  Gratisversionen kostar ingenting och tillåter hur många användare som helst. Vill du bjuda in personer utanför företaget kan du investera i en betalversion för cirka 50–100 kronor per månad, beroende på hur mycket filer du vill lagra och vilka appar du vill interagera med.  
 5. Spredfast samlar alla sociala medier i ett verktyg 
  Planering, publicering, community management och mätning kan lätt bli överväldigande när flera sociala kanaler används. Med Spredfast sköter du all kommunikation – på Facebook, Twitter, LinkedIn och Youtube – från en och samma plattform. Planera innehållet med kalender, etikett- och planfunktioner. Publicera direkt eller schemalägg. Skapa godkännandekedjor och ge feedback. Besvara meddelanden och kommentarer från dina följare. Analysera effekten av innehållet. Spredfast gör rollen som social media manager väldigt mycket enklare.  

  Vad kostar Spredfast?
  Prissättning sker på begäran och baseras på behov av tjänster och antal användare.

   +  Samlar alla sociala kanaler i ett verktyg 
   +  Effektiviserar godkännandekedjor av inlägg
     Instagram kräver godkännande vid varje publicering

Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.

Per-Ola Knutas


Per-Ola Knutas är erfaren redaktör och projektledare som drivs av att berätta historier. Hans styrka är att hitta kundens unika stories och koppla dem till företagets övergripande kommunikationstrategi – oavsett om det handlar om konceptutveckling, en artikel, en film eller digital kommunikation.

Kontakta Per-Ola Knutas
Photo of a dimly lit room with a computer interface terminal.